Planke eller parket: Sådan finder du den rigtige gulvtype

Få mennesker tænker på deres gulve i hverdagen. Ofte er det først, når træet begynder at knirke, at vi skænker dem en tanke. Men uanset hvor optaget du er af gulvene i din bolig, vil du ikke komme udenom at skulle reparere eller udskifte dem før eller siden.
Står du overfor en gulvrenovering? Nedenfor hjælper vi dig nemlig med at finde den helt rigtige gulvtype.

De mange muligheder

Når du går i gang med at overveje, hvilke gulve du skal vælge, vil du sandsynligvis lægge mærke til, at der er et væld af muligheder. Lamel, laminat, linoleum, planke og parket er blot et mindre udvalg af de materialer, du har til rådighed, når du skal have lagt et nyt gulv. Uanset hvordan din bolig er indrettet, kan du med fordel indskrænke mulighederne ved at stille dig selv følgende spørgsmål:

Hvor skal gulvet lægges?

Det er nemt at forelske sig i et bestemt materiale. Men hvis du ikke har styr på, hvilke materialer, der egner sig til hvilke rum, kan du hurtigt komme til at købe noget forkert. I rum med meget fugt, bør du altid vælge en overflade, der både kan tåle store mængder vand, og som tillader nem rengøring. I stuer, spisestuer og soveværelser kan du i højere grad basere dit gulvvalg på, hvad du mener er pænest.

Hvordan vil gulvet passe til min boligindretning?

Det er alment kendt, at lyse farver tilføjer følelsen af luft og plads i boligen, mens mørke farver i højere grad bidrager til en bastant og lidt tungere atmosfære. I løbet af et helt liv vil du sandsynligvis kun skulle skifte gulve et par gange, og derfor er det essentielt, at du bruger god tid på at tænke over, hvilken farve og tyngde, dit nye gulv skal have, før du får det lagt.

Hvor mange penge vil jeg bruge på mit gulv?

Gulve findes i mange prisklasser. Laminat og linoleum ligger typisk i den billigere ende af spektret, mens planke- og trægulve ofte koster en smule mere. Nye gulve koster. Og selvom der ikke er nogen grund til at give afkald på al økonomisk fornuft i forbindelse med gulvlægningen, skal du huske på, at nye gulve er en investering. Bliver resultatet både pænt og holdbart, vil din bolig stige i værdi.

Hverdags- eller feriebolig

Måske er det din almene bolig, der trænger til nye gulve. Det kan også ske, at du påtænke at renovere dit sommerhus. Uanset hvad kan det være en god idé, at du prøver at lægge mærke til, hvilke gulve der typisk pryder huse, der minder om dit. Notér dig for eksempel gulvenes stand, farve og materiale, næste gang du besøger et ledigt sommerhus i Danmark. Så vil du hurtigt kunne få en idé om, hvilke gulve, der passer bedst til dig.