Gulvtyper

Når det kommer til at lægning af nyt gulv er det vigtigt man undersøger markedet grundigt, da der er stor forskel på de mange gulvtyper når det kommer til pris, kvalitet, gulvopbygning, udseende og meget mere.

Derudover er der mange forskellige fordele og ulemper ved de enkelte gulvtyper, så det er derfor også vigtigt at man ved hvilke ønsker og behov man har til sit nye gulv, hvor det især kan være afgørende hvor gulvet skal lægges, hvor stor en belastning det skal kunne klare, og hvor meget rengøring og vedligeholdelse gulvet kræver.

Vi har derfor set nærmere på de mange gulvtyper der findes, med information om priser og meget andet, så du kan få overblik og inspiration til de mange flotte gulve i forbindelse med din egen gulvlægning.

Læs med her for information om en lang række gulvtyper, herunder trægulve, plankegulve, parketgulve, lamelgulve, laminatgulve, klikgulve, vinylgulve, linoleumsgulve og epoxygulve.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på nyt gulv hos 3byggetilbud.dk

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på lægning af nyt gulv af professionelle gulvlæggere.

Få 3 uforpligtende og gratis tilbud her

Hvilke gulvtyper kan man vælge imellem?

Noget af det fantastiske ved at få lagt nyt gulv er, at der findes så mange forskellige typer og varianter, som visuelt kan gøre en kæmpe forskel i boligindretningen. Det er dog vigtigt at man er opmærksom på de behov du har til gulvet, da det kan have afgørende betydning for hvilke gulvtyper du bør vælge imellem.

Vi kigger derfor i det følgende nærmere på de enkelte gulvtyper, hvor vi ser på gulvenes fordele og ulemper, kvalitet, holdbarhed, vedligeholdelse, priser og andet brugbar information.

Trægulv

Generelt set lægges trægulve i enten planker, parket, lamel eller laminat, der lægges som enten bærende eller ikke-bærende gulve, og hvor der inden for hver enkelt type trægulv vil være forskellige træsorter, kvalitet, vedligeholdelse og priser.

Den store fordel ved trægulve er den lange levetid, da de fleste typer trægulve kan slibes og afhøvles efter behov. Trægulve i den bedste kvalitet kan holde i helt op til 100 år. Der er dog stor forskel på levetiden alt afhængig af hvilken type trægulv der er tale om.

Trægulve kommer i mange prisklasser fra helt billige gulve, til moderate og dyrere gulve. Prisen på et trægulv vil ligge på omkring 200-1000 kr. for de almindelige trægulve, alt afhængig af type, træsort, kvalitet mv.

Plankegulv

Plankegulv

Plankegulve lægges med hele og massive planker der samles i bræddernes note og fer, og som fæstnes på den understøttende gulvopbygning, der som oftest består af tværgående strøer og bjælker.

Grundet plankegulvets tykkelse er denne type af gulv meget hårdfør og holdbar, hvilket gør plankegulve i stand til både at bære deres egen vægt, samt vægten fra møbler, mennesker og andet. Af den årsag kan plankegulve lægges med en bærende gulvopbygning, hvor gulvet fæstnes til tværgående strøer eller bjælker.

En gulvbelægning med plankegulv kommer med mange fordele, hvor det især er de flotte overflader med træets naturlige aftegninger, og den lange levetid der gør plankegulve til et utroligt populært valg af gulv.

Prisen på et almindeligt plankegulv er omkring 500-1000 kr. pr. m2.

Se mere om plankegulve her

Parketgulv

Parketgulv

Parketgulve findes i de tre typer, stavparket, parketbrædder og parketruder. Alt afhængig af typen af parketgulv kan parketgulve lægges som både bærende og som ikke-bærende gulve. Det afgørende er i den forbindelse tykkelsen på gulvet.

Har gulvet en stor nok tykkelse og bærekræft kan det fæstnes på strøer eller bjælker, men vil ellers limes eller sømmes fast direkte på et underliggende og støttende undergulv. Parketgulve kan altså både lægges som bærende og som ikke-bærende gulve.

Den store fordel ved parketgulve er gulvets opbygning af mindre stave, der kan placeres og sammensættes så de danner flere variationer af mønstre end de klassiske plankegulve. Særligt det klassiske sildebensparket lagt i sildebensmønster er meget anvendt i de danske indretninger.

Prisen på er parketgulv er omkring 300-600 kr. pr. m2.

Se mere om parketgulve her

Sildebensparket

Sildebensparket

Sildebensparket er en populær typer parketgulv der lægges i parketbrædder i 90 graders vinkel mod hinanden, således at der dannes et sildebensmønster i gulvbelægningen.

At lægge et sildebensparket er en sværere proces end ved andre parketgulve, da der skal gøres meget ud af detaljen i gulvbelægningen, så man får det korrekte udtryk i gulvet. Derfor lægges sildebensparket bedst ved at trække en snor langs midten af rummet, som første række af parketstavene herefter lægges efter.

Se mere om sildebensparket her

Lamelgulv

Lamelgulve er kendetegnet ved at være opbygget i tre lag, som ofte vil bestå af en bund i nåletræ, en kerne af træplader, eksempelvis MDF, spånplader eller krydsfiner, og med et øverste slidlag i et tyndt lag træ.

Da lamelgulve ikke er lige så stærke og bærende som de massive trægulve, så skal lamelgulves enten sømmes eller limes fast til et understøttende gulvunderlag, eller lægges som et svømmende gulv.

Da lamelgulves kerne består af en træplade vil gulvet når det tørrer ikke svinder i bredden, og man undgår derved revner mellem gulvbrædderne. Til gengæld er lamelgulve ikke lige så holdbare som de massive trægulve, da gulvets tynde overlag mange gange vil betyde at gulvet ikke vil kunne slibes.

Prisen på et lamelgulv er omkring 200-500 kr. pr. m2.

Se mere om lamelgulve her

Laminatgulv

Laminatgulve består af en træbaseret kerne og underlag, og ligner på den måde meget et lamelgulv. Forskellen på laminatgulve og lamelgulve er at laminatgulve har en overflade i en tyndt plastmateriale, hvorpå der kan printes en overflade i fotografisk gengivelse og alverdens mønstre gennem en lamineringsproces.

Det fordelsagtige ved laminatgulve er muligheden for at få gulvet i det imiterede mønster man ønsker, hvilket giver mulighed for at få laminatgulve der ligner alle typer trægulve, epoxygulve, og andre gulvtyper.

Noget andet meget populært ved laminatgulve er med muligheden for nemt at lægge gulvet som et klikgulv, der lægges som et svømmende gulv ovenpå et understøttende undergulv.

Laminatgulve er et billigere gulv end de andre trægulve. Prisen på et laminatgulv er omkring 200-400 kr. pr. m2.

Se mere om laminatgulve her

Klikgulv

Klikgulv

Klikgulve kendes især fra laminatgulve der lægges som et svømmende gulv oven på et understøttende undergulv. Grundet den nemmere lægning af gulvet, er klikgulve særligt populære blandt gør-det-selv gulvlæggerne.

Der er dog mulighed for at få klikgulve i flere former for materiale, og fælles for dem alle er at de er meget tynde, og derfor skal lægges på et understøttende gulvunderlag.

Da klikgulve er nemme at lægge, er bygget i et billigt materiale, og kommer i alle slags mønstre, farver og imiteret materiale, er klikgulve meget populære blandt de danske boligejere og i de danske hjem.

Prisen på et klikgulv er omkring 200-400 kr. pr. m2.

Se mere om klikgulve her

Linoleumsgulv

Ordet linoleum kommer af de latinske betegnelser for hør og olie, der består af naturlige materialer, herunder af linolie, træ, kork og kalksten, som er vævet på et groft lærred.

Linoleumsgulve er meget slidstærke,  og bløde og komfortable at gå, hvilket skyldes opbygningen i naturlige materialer. Samme naturlige materialer gør linoleumsgulve elastiske nok til selv at reparere trykskader, revner og sprækker i gulvet. De naturlige materialer i linoleumsgulve gør dem dog sårbare over for høj fugtighed, og bør derfor undgås i vådrum.

Da linoleumsgulve består af en sammensætning af forskellige materialer, vil der under blandingsprocessen være mulighed for at tilføre den farve man ønsker, og derved danne forskellige mønstre og nuancer i gulvet.

Grunden den store slidstyrke og nemme vedligeholdelse er linoleumsgulve meget anvendte i kantiner, kontorlokaler og lignende, hvor der er meget trafik og belastning i løbet af dagen. Linoleumsgulve er af samme årsag dog også almindeligt anvendt i de danske boligindretninger.

Prisen på et linoleumsgulv er omkring 100-500 kr. pr. m2.

Se mere om linoleumsgulve her

Vinylgulv

Vinylgulv

 

Vinylgulve er ligesom linoleumsgulve en sammensætning af forskellige materialer, men er til forskel fra det naturligt opbyggede linoleumsgulv, en syntetisk sammensætning af plastik, klor, råolie og andre blødgørende materialer.

Under blandingsprocessen af gulvets materialer vil der også, som ved linoleumsgulve, være mulighed for at blande gulvet i alverdens forskellige farver, mønstre og designs.

En af de store fordele ved vinylgulve er muligheden for at svejse gulvet sammen, der gør gulvet helt vandfast. Af den årsag er vinylgulve særligt velegnede til vådrum, men er grundet deres store slidstyrke også velegnede i andre rum med større belastning, eksempelvis i køkkenet, stuen og i gange.

Prisen på et vinylgulv er omkring 100-500 kr. pr. m2.

Se mere om vinylgulve her

Epoxygulv

Epoxygulv

Epoxygulve er en moderne og populær type gulv der passer godt ind i den nordiske idé om stilrene og minimalistiske indretninger. Selve gulvet består af epoxy som er en  flydende base, der umiddelbart inden belægningen påføres, tilsættes en hærder som sikrer gulvet dets store styrke.

Denne type gulv er kendt for det rå udtryk af beton, med blanke overflader, og store alsidighed. Epoxygulve har en stor slidstyrke, og er samtidig vandafvisende, hvilket traditionelt har gjort dem velegnede i værksteder, garager, hobbyrum og lignende.

Epoxygulve er dog blevet en moderne gulvbelægning, der passer perfekt ind i den stilrene og minimalistiske boligindretning. Især de meget flotte New Yorker gulve er et populært valg af epoxygulv.

Gulvet lægges ved at blande en base af epoxy med en hærder, hvorefter gulvet lægges og males udover et understøttende gulvunderlag.

Prisen på et epoxygulv er omkring 300-600 kr. pr. m2. Det afgørende for prisen er tykkelsen af epoxybelægningen.

Se mere om epoxygulve her

New Yorker gulv

New Yorker gulve er en særlig populær type epoxygulv. New Yorker gulvene kendes fra de klassiske etageejendomme i New York, der tidligere blev brugt i forbindelse med industrien, og er et populært valg grundet deres blanke overflader, og stilrene og rå udtryk i beton.

Prisen på et New Yorker gulv er 300-600 kr. pr. m2.

Se mere om New Yorker gulve her

Hvilke gulvopbygninger kan man vælge imellem?

Overordnet set findes der to typer af gulvopbygninger: bærende og ikke-bærende gulvopbygninger. Derudover er det også værd at nævne svømmende gulve. Se mere om de enkelte gulvopbygninger nedenfor.

Hvad er en bærende gulvopbygning?

En bærende gulvopbygning er et gulv der ofte lægges i massive trægulve, eller gulve med stærk nok bæreevne. Som oftest vil de bærende gulvopbygninger bruges i forbindelse med lægning af planke- og parketgulve. De bærende gulvbelægninger ligger enten på strøer, lægter eller direkte på bjælkelaget.

Det afgørende ved en bærende gulvopbygning er, at den kan bære både sin egen vægt, men også vægten fra møbler, mennesker og andet. Gulve der er stærke nok til at være bærende gulve, kan dog også lægges ovenpå eksisterende gulvunderlag og gulv.

Se mere om bærende gulvopbygninger

Hvad er en ikke-bærende gulvopbygning?

Modsat de bærende gulvopbygninger så er ikke-bærende gulvopbygninger kendetegnet ved, at de ikke både kan bære deres egen vægt, samt vægten fra møbler, mennesker og andet. Ikke-bærende gulvopbygninger kan både være et støbt betongulv, eller på træ og eksisterende gulve.

En ikke-bærende gulvopbygninger kræver derfor et understøttende undergulv, eksempelvis af beton eller træfiber, som kan fordele vægten jævnt på overfladen. Blandt almindelige gulvtyper der har en ikke-bærende gulvopbygning finder vi laminatgulve, lamelgulve, vinylgulve og linoleumsgulve.

Se mere om ikke-bærende gulvopbygninger

Svømmende gulv

Svømmende gulve er kendetegnet ved ikke at være fæstnet fast til underlag eller gulvkonstruktion. Gulvet lægges i stedet frit og direkte oven på et understøttende gulvunderlag i beton, eller direkte oven på et i forvejen eksisterende gulv.

Fordelen ved at lægge et svømmende gulv er at der ikke er forarbejde forbundet med gulvopbygning, da de svømmende gulve lægges frit ovenpå eksisterende understøttende gulvunderlag eller gulv. Der er dog også ulemper forbundet med svømmende gulve, blandt andet at gang på gulvet kan lyde hult, og gulvet kan virke larmende når der gås rundt på gulvet.

Se mere om svømmende gulve

Gør-det-selv eller en professionel gulvlægger

Når det kommet til lægning af et nyt gulv er det allerførste spørgsmål man skal spørge sig selv, om man skal lægge gulvet selv, eller om man skal få hjælp af en professionel gulvlægger.

Der er fordele og ulemper ved begge, hvor den største fordel ved at gøre det selv er de penge man kan spare, og den største fordel ved at få hjælp af en gulvlægger er, at man sparer en masse tid, og er sikret et tilfredsstillende resultat.

Dertil er nogle gulvtyper nemmere eller sværere at lægge end andre, så det kan også vise sig at være en hurtig beslutning hvis gulvet er særlig svært at lægge.

Ønsker du hjælp af en professionel gulvlægger til lægning af dit gulv, så anbefaler vi at du indhenter tre uforpligtende tilbud hos 3byggetilbud.dk. Det eneste du skal gøre er at indsende en beskrivelse af din opgave, hvorefter du vil blive kontaktet af tre gulvlæggere, der alle er parate til at give dig et gratis og uforpligtende tilbud.

Få 3 uforpligtende og gratis tilbud her

Få 3 uforpligtende tilbud på lægning af nyt gulv

Du kan nemt og hurtigt få tre gratis og uforpligtende tilbud på din opgave hos 3byggetilbud.dk. Alt du skal gøre er at indsende en opgavebeskrivelse, og så vil 3byggetilbud.dk påtage sig ansvaret med at finde tre gulvlæggere med tilbud inden for tre arbejdsdage, som sagt helt gratis.

Ved at benytte dig af 3byggetilbud.dk opnår du flere gode fordele, som du normalvis ikke ville opnå, hvis du selv skulle ud og finde din gulvlægger. Fordelene relaterer sig til de meget fordelagtige priser, samt den medfølgende entreprisegaranti, som dækker ved fejl og mangler på din opgave.

Fordele ved 3byggetilbud.dk

Du opnår som sagt flere gode fordele ved at benytte dig af 3byggetilbud.dk, i tillæg til at du modtager gratis og uforpligtende tilbud på din opgave. For det første er du nemlig sparet alt tiden og besværet væk ved det opsøgende arbejde.

For det andet vil du ofte modtage meget prisvenlige tilbud når du benytter dig af 3byggetilbud.dk. Det hænger sammen med at gulvlæggerne kæmper med hinanden om at vinde din opgave, og ved derfor det er nødvendigt at give det bedste tilbud. Derfor vil de ofte sænke deres priser for at vinde opgaver, hvilket er til din klare økonomiske fordel.

Der er også den store fordel ved 3byggetilbud.dk at du får en entreprisegaranti med på din opgave, som dækker økonomisk ved eventuelle fejl og mangler på opgaven. Du er dermed bedre sikret ved at vælge en gulvlægger gennem 3byggetilbud.dk. Entreprisegarantien dækker op til 35.000 kr. for private, og op til 100.000 kr. for foreninger og erhverv.

Så nemt er det

  1. Indsend en beskrivelse af din opgave på 3byggetilbud.dk
  2. Herefter bliver du kontaktet af 3 gulvlæggere som giver et uforpligtende tilbud
  3. Vælg det bedste tilbud og få samtidig en entreprisegaranti mod fejl og mangler

Få 3 uforpligtende og gratis tilbud her