Lakering af gulv – lakering af trægulv

Lakering af gulve er en hurtig og effektiv måde at forny dit gulv. Det kan dog være svært at vurdere, hvor meget en lakering af dit trægulv vil koste dig.

Her kan du læse om både forbedredelserne til at lakere gulvet, samt nogle af de faktorer, der kan påvirke prisen på lakering af gulv.

Materialer til lakering af gulv

En af de største omkostninger til lakering af gulv er, hvis du gør det selv, materialerne. Du skal bruge lak til at forsegle gulvet, og det kan være en dyr investering, alt efter hvor stort gulvet er.

Derudover skal du bruge ruller og pensler, det er ikke så dyrt. Køb en bred pensel med korte børster til gulvet, og en korthåret lakrulle til at lakere med.

Her får du et hurtigt overblik over de nødvendige materialer:

  • Brede pensler med korte børster
  • Lakrulle med korte børster
  • Gulvlak
  • finkornet slibepapir

Det er faktisk ikke mange ting, du skal bruge til at lakere dine gulve. Skal dine gulve afhøvles først, skal der dog en del mere på listen.

Det er en stor opgave at afhøvle og slibe gulvene før lak, og det støver meget. Det er en opgave der kræver maskiner.

Maskinerne kan dog lejes hos de fleste farvehandlere og byggemarkeder, til rimelige priser. Har du ikke prøvet det før, anbefaler vi at du får en professionel gulvmand til at stå for opgaven.

Skal gulvet slibes før lakering

Det kan blive meget dyrere, hvis det viser at det også er nødvendigt at slibe gulvet først. Hvis der er en mat og ridset overflade, så er der ingen vej udenom.

Du kan prøve med noget fint slibepapir til lakken, før du begiver dig ud i at slibe lakken på hele gulvet, med større maskiner.

Er der nogle bare pletter på gulvet eller nogle mørkere pga for meget lak, kan du også prøve med fint slibepapir der.

Du skal vaske gulvet før du lakere gulvet

Ved lyse træsorter og hvidskurede gulve kan du hurtigt se om det er nødvendigt. Ved mørke træsorter, så kan det være lidt sværere at se om der er en ridset overflade, på dit lakeret gulv.

Vask gulvet rent og se om den oprindelige lak har en ridset overflade. Et slidt gulv med en modstandsdygtig lak og olierede træsorter med en mørkere overflade, uden en fortyndet lak, kan være svært at få klargjort uden afslibning.

Det handler om hvor slidt dit gulv er. Når gulvet får lak, er det vigtigt at overfladen er helt gennemsigtig og uden ridser eller snavs.

Støvsug grundigt hele gulvet, og derefter skal du vaske gulvet, så du får en pæn overflade.

Når guvlet er rent, kan du tjekke efter for ridser og hakker

Når du er færdig med at støvsuge og vaske gulv, så kan du i de fleste tilfælde hurtigt konstatere om det er nødvendigt med en gulvslibning, før du kan lakere dit gulv.

Det kan være at du bliver nødt til at matslibe overfladen grundigt, før dit trægulv er klar til lakering. Når gulvet er klart, kan du påføre lakken.

Massive trægulve kan tage længere tid at klargøre, og gulvet skal have et gyldent skær, når lakken er klar til at blive pålagt.

Hvilken type lak skal jeg vælge til slidt gulv?

Gulvene får en blank overflade, hvis det er brugt en skinnende lak, og mat lakerede gulve, som de fleste nylagte gulve er, skal have en slidstærk overflade.

En mat lak er for det meste en vandbaseret lak. Det påføres gulvene lettere end en alkyd lak, der er terpentin baseret.

En vandig lak er i øvrigt også mere sund at arbejde med. Med en terpentin lak skal lufte ud både under og efter arbejdet.

Sådan påfører du gulvlakken

Al lak skal påføres i bræddernes længderetning og træets årer. Gør det på et par brædder ad gangen.

Du må ikke strække lakken, den nye lak skal påføres i et jævnt lag. og du må heller ikke bruge almindelig lak til dine lakerede gulve.

Gulvet skal have mindst to lag gulvlak, og det skal være helt tør, før du påfører næste lag gulvlak. Undgå overlapninger af lakken.

På ubehandlet eg eller store flader, skal du sørge for at bruge lak baseret på det korrekte. Hvilken lak afhænger af materialet. En ny lakering skal altid være påført korrekt.

Du skal bruge lak specifikt til gulve. Du kan også bruge matte lakker, så længe at lakken hæfter ordentligt.

Brug rent vand til at vaske overfladen, når lakken på dit trægulv er helt tørt.

Få flere priser på lakerede gulve

Det er en fordel at lakeringen af gulvet bliver udført af en professionel

Det er selvfølgelig også dyrere, hvis du vælger at få lakeringen af gulvet, udført af en professionel. Men det kan vise sig at være en god investering, hvis du ikke selv har prøvet at lakere gulve før.

Hvis det ender med et resultat, som du måske ikke er helt tilfreds, så kan du ikke bare give det en ny omgang gulvlak.

Dine gulve skal afhøvles helt og alt lak skal være borte, før at du kan prøve igen. Derfor er det måske smartere at få en fagmand, til at udføre arbejdet i første omgang.