Lamelgulv
Lamelgulve er et trægulv der er kendetegnet ved at være opbygget i tre lag, et øverste slidlag i tyndt træ, en kerne bestående af en træplade, eksempelvis MDF, spånplader eller krydsfiner, og en afbalancerende bund der oftest består af nåletræ.
Afhængig af tykkelsen på kernen af træet, og tykkelsen og styrken på det øverste slidlag, vil lamelgulve kunne lægges som både en bærende og en ikke-bærende gulvopbygning, som enten sømmes, limes eller lægges som et svømmende gulv.
Grundet de tyndere træmaterialer i lamelgulve vil de ofte ikke være lige så slidstærke og holdbare som andre trægulve, herunder plankegulve og parketgulve, men kommer med andre fordele såsom at lamelgulve ikke svinder i bredden når det tørrer, og man derved undgår revner mellem gulvbrædderne.
Prismæssigt er laminatgulve et billigere gulv end de mere massive plankegulve og parketgulve. Et lamelgulv, alt afhængig af kvaliteten på gulvet, gulvets tykkelse og træsort, kunne fås til omkring 200-500 kr. pr. m2.
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på nyt lamelgulv hos 3byggetilbud.dk
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på lægning af nyt lamelgulv af professionelle gulvlæggere.
Få 3 uforpligtende og gratis tilbud her
Hvad er et lamelgulv
Et lamelgulv består af tre lag, hvor det øverste lag består af et tyndere lag træ. Grundet det tyndere slidlag vil lamelgulve ikke kunne slibes særlig mange gange, og kan kun slibes så længe tykkelsen på slidlaget er over 2 mm.
Det midterste lag i lamelgulve består af en træbaseret plade, som oftest en MDF, spånplade eller en plade i krydsfiner. Fordelen ved at kernen er opbygget i en hel træplade, gør at gulve ikke svinder i bredden når træet tørrer. Man undgår derfor revner i mellem sprækkerne, som man ellers kender det fra plankegulve og parketgulve.
Lamelgulve er ikke stærkt nok til at kunne bære vægten fra sig selv, samt vægten fra møbler, mennesker og andet, og gulvet lægges derfor som en ikke-bærende gulvopbygning. Som en ikke-bærende gulvopbygning skal lamelgulve sømmes eller limes fast til et understøttende gulvunderlag, der som oftest vil være støbt i beton, eller være lagt med forskellige former for træplader. Lamelgulve kan også lægges ovenpå eksisterende trægulve.
Ulempen ved lamelgulve sammenlignet med de massive trægulve er, at lamelgulve ikke er lige så slidstærke og holdbare som de massive trægulve. Dette hænger både sammen med de tyndere træmaterialer der er brugt i opbygningen af lamelgulve, og hænger også sammen med at lamelgulve ofte ikke vil kunne slibes.
Typer af lamelgulve
Det afgørende for om et gulv er lamelopbygget er hvorvidt gulvbrædderne er opbygget i tre lag. Lamelgulve kan derfor lægges som både plankegulve, kaldet lamelplank, og som parketgulv, kaldet lamelparket. Ved lamelplank lægges gulvet i planker, og ved lamelparket lægges gulvet i brædder med mindre stave.
Gulvopbygning
Da lamelgulve er tyndere trægulve vil de ikke være i stand til at bære deres egen vægt, samt vægten fra møbler, mennesker og andet. Lamelgulve opbygges derfor som ikke-bærende gulvopbygninger, hvor der er behov for et understøttende undergulv til at bære og fordele vægten. Lamelgulve enten sømmes, limes eller lægges som svømmende gulv ovenpå det understøttende gulvunderlag.
Vedligeholdelse af lamelgulv
Den store forskel på lamelgulve og andre trægulve er, at lamelgulve ikke har den samme mulighed for slibning i overfladen som andre trægulve har. Det helt afgørende for om et lamelgulv kan slibes er tykkelsen på slidlaget, der som minimum skal være på 2 mm. Alt under 2 mm. kan der ikke slibes på.
Ved almindelig rengøring af lamelgulve anbefales det at bruge ph-neutrale rengøringsmidler, for at undgå unødig slitage i overfladen. Det anbefales også at give gulvet en grundigere gulvvask 3-4 gange om året med varmt sæbevand, trærens, og andre specialfremstillede rengøringsmidler til trægulve.
Lamelgulve bør overfladebehandles for bedre beskyttelse af gulvet, og for at øge slidstyrken i de mindre hårdføre lamelgulve. Lysere lamelgulve kan med fordel ludbehandles som en indledende overfladebehandling. Herefter kan der overfladebehandles med almindelige overfladebehandlinger som oliebehandlinger, voksbehandlinger og lakbehandlinger.
Ludbehandling
Til de lysere lamelgulve anbefales det at påføre en ludbehandling af gulvet, som er med til at fremhæve gulvets naturlige lyse farve, og samtidig modvirker gulningsprocessen i træet. Man bør ikke ludbehandle mørkere gulve.
Oliebehandling
En oliebehandling giver en god slidstyrke og beskytter samtidig mod at pletter og snavs trænger ned i gulvet og sætter sig. Samtidig sørger oliebehandlingen for at give gulvet en friskere og flottere overflade.
Voksbehandling
En voksbehandling er en klimavenlig overfladebehandling der sikrer et godt indeklima. Voksbehandlede gulve er kendetegnet ved at have en blødere og mere komfortabel overflade. Slidstyrken i voksbehandlinger er dog ikke så god som ved de andre overfladebehandlinger, og pletter og snavs har nemmere ved at trænge igennem.
Lakbehandling
Lakbehandling giver den stærkeste slidstyrke, og beskytter samtidig bedst mod at pletter og snavs trænger ned i gulvet. Man skal dog være opmærksom på at beskyttelsen ikke er 100% effektiv, og at den lakbehandlede overflade er en tæt lukket overflade, der gør at pletter og snavs bliver svært at fjerne, og som samtidig forhindrer revner, sprækker og fordybninger i gulvet i at rejse sig ved vask med sæbevand.
Sådan lægges et lamelgulv
Fælles for lamelgulve, uanset om der er tale om lamelplank eller lamelparket, er at gulvet lægges som en ikke-bærende gulvopbygning. Derfor er det først nødvendigt at sikre at der er et understøttende gulvunderlag, som oftest i beton, eller forskellige typer træplader. Det understøttende gulvunderlag skal være jævnt og stabilt. Eventuelle ujævnheder kan slibes væk, og revner, sprækker og fordybninger kan spartles væk.
Når lamelgulve lægges kan de enten sømmes eller limes fast til det understøttende gulvunderlag, eller lægges som et svømmende gulv, der lægges frit ovenpå det understøttende gulvunderlag. Lamelgulve kan også lægges ovenpå eksisterende gulv. Når gulvet er lagt bør overfladen slibes fri for ujævnheder, og der bør herefter påføres overfladebehandling.
Prisen på et nyt lamelgulv
Lamelgulve hører prismæssigt til bland de billigere trægulve, da opbygningen i modsætning til de massive trægulve, er af tyndere og flere lag træbaserede materialer. Den endelige pris på et lamelgulv vil afhænge af flere ting, herunder træsorter og kvaliteten på gulvet. Prisen på et nyt lamelgulv er i omegnen af 200-500 kr. pr. m2.
Få hjælp til lægning af nyt lamelgulv af en gulvlægger
Skal du have lagt et nyt lamelgulv så bør man få hjælp af en professionel gulvlægger, da lægning af gulv ikke er nogen nem opgave. Med en professionel gulvlægger er man sikret et tilfredsstillende og holdbart resultat i første forsøg, og man sparer samtidig alt tiden og besværet væk ved at skulle lægge gulvet selv.
Ønsker du hjælp af en gulvlægger så anbefaler vi at du indhenter tre gratis og uforpligtende tilbud hos 3byggetilbud.dk, hvor alt du skal gøre er at indsende en beskrivelse af din opgave, hvorefter du vil blive sat i kontakt med gulvlæggerne. Herefter er det bare at vælge det bedste tilbud, og så er din gulvlægning i gang på ingen tid.
Få 3 uforpligtende tilbud på lamelgulv
Ved at benytte opgaveformularen på 3byggetilbud.dk kan du nemt og hurtigt indsende en beskrivelse af din, og derved få tre gratis og uforpligtende tilbud på din opgave. Så snart 3byggetilbud.dk modtager din opgave, vil de inden for tre arbejdsdage finde tre gulvlæggere med tilbud på din opgave.
Når du benytter dig af 3byggetilbud.dk opnår du flere gode fordele, som blandt andet vedrører den tid og besvær du sparer væk ved det opsøgende arbejde, samt flere økonomiske fordele på priser, og sikkerhed for et veludført arbejde med den medfølgende entreprisegaranti.
Fordele ved at bruge 3byggetilbud.dk
Ved at overlade alt ansvaret med at finde gulvlæggere med tilbud på din opgave, vil du spare en masse tid og besvær væk ved det opsøgende arbejde. Det er tilmed helt gratis at indsende en beskrivelse af din opgave, og tilbuddene du får er helt uforpligtende.
I tillæg til at være gratis og uforpligtende, er der også andre økonomiske fordele ved 3byggetilbud.dk. For det første vil du modtage meget prisvenlige tilbud gennem 3byggetilbud.dk, hvilket hænger sammen med den store konkurrence gulvlæggerne imellem om at vinde din opgave. Det fører som regel til sænkede priser i tilbuddene.
Dertil medfølger der en entreprisegaranti når du accepterer et tilbud gennem 3byggetilbud.dk. Entreprisegarantien dækker ved fejl og mangler på opgaven på op til 35.000 kr. for private, og helt op til 100.000 kr. for foreninger og erhverv. Du er altså økonomisk sikret ved eventuelle fejl og mangler på din opgave.
Så nemt er det
- Indsend en beskrivelse af din opgave på 3byggetilbud.dk
- Herefter bliver du kontaktet af 3 gulvlæggere som giver et uforpligtende tilbud
- Vælg det bedste tilbud og få samtidig en entreprisegaranti mod fejl og mangler