Parketgulv
Parketgulve lægges i enten parketstave, parketbrædder eller i parketruder. Parketstave er kendetegnet ved at blive lagt i enkelte stave, men parketbrædder består af to eller tre stave, kaldet 2-, og 3-stavsparket, lagt i bredden af brættet. Parketruder er parketstave der er limet til et kvadratisk underlag.
Parketgulve udmærker sig til forskel fra plankegulve ved at kunne lægges i flere forskellige mønstre og designs. Inden for parketgulve er især det flotte sildebensmønster i sildebensparket en populær og almindelig gulvbelægning.
Afhængig af hvilken type parketgulv der skal lægges, kan parketgulvet lægges som både en bærende gulvopbygning, en ikke-bærende gulvopbygning, og som et svømmende trægulv. Det afgørende for hvilken gulvopbygning der skal bruges, afhænger igen af hvilken type parketgulv der skal lægges.
Prismæssigt er parketgulve et billigere trægulv i forhold til de massive plankegulve, og ligger på en pris i omegnen af 300-600 kr. pr. m2 alt afhængig af kvalitet og type af parketgulv.
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på nyt parketgulv hos 3byggetilbud.dk
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på lægning af nyt parketgulv af professionelle gulvlæggere.
Få 3 uforpligtende og gratis tilbud her
Hvad er et parketgulv
Et parketgulv er et trægulv der består af mindre stave, og findes i typerne stavparket, parketbrædder og parketruder. Parketgulve er et populært gulvvalg, hvilket ikke mindst skyldes den store styrke og holdbarhed, samt det parketgulve giver større mulighed for et gulv i forskellige mønstre og design.
Parketgulve lægges enten som stavparket, der er en enkelt stav der sømmes eller limes fast til et undergulv, som stavparket der både findes som bærende og ikke-bærende gulve, samt parketruder der er en sammensætning af stavparket på en kvadratisk plade, der ligesom stavparket skal limes på et gulvunderlag.
De store fordele ved parketgulve er muligheden for at slibe dem efter behov, som sikrer at parketgulve har en lang levetid. Parketgulve har dertil en lav fugtighed ved levering, der gør at træet ikke giver sig særlig meget efter det er lagt, og der undgås derved revner og sprækker i gulvet på kort sigt.
Typer af parketgulve
Der er flere overvejelser man kan gøre sig inden man påbegynder lægningen af et nyt parketgulv. For det første skal det afgøres hvilken type parketgulv der skal lægges, om det skal være stavparket, parketbrædder eller parketruder.
Typen af parketgulv er nemlig afgørende for hvilken gulvopbygningen der kan bruges. De massive parketgulve som bærende gulve fæstnes direkte på tværgående strøer eller bjælker, mens det for andre typer parketgulve, såsom sildebensparket, gælder at gulvet skal fæstnes ved at sømmes eller limes til en gulvunderlag.
Stavparket
Stavparket består af enkelte stave der lægges ved at sømme eller lime stavene fast til et understøttende gulvunderlag. Da stavparket består af smalle stave, vil stavparket have brug for et understøttende gulvunderlag til at fordele belastningen på gulvet. Det populære sildebensparket lægges som stavparket, men er dog en mere besværlig gulvbelægning grundet det særlige sildebensmønster.
Parketbrædder – 2-stav og 3-stavsparket
Ved parketbrædder snakker man også om 2- og 3-stavsparket, der henviser til antallet af stave der er lagt i bredden på de enkelte parketbrædder. Ved 2-stavsparket er der placeret to stave i bredden, og ved 3-stavsparket er der placeret tre stave i bredden.
Om man skal vælge et 2-, eller 3-stav til sit parketgulv er en smagssag, men som tommelfingerregel er 2-stavsparket velegnet til alle rum, imens 3-stavparket er velegnet til mindre rum, da de smallere stave giver et mere rummeligt udtryk, der får mindre rum til at virke større. Til små rum bør man omvendt ikke bruge 2-stavsparket, da det kan få et i forvejen lille rum eller værelse til at virke endnu mindre.
Parketruder
Parketruder er en sammensætning af flere parketstave på en kvadratisk overflade, der giver mulighed for at lægge parketruder i mange forskellige typer mønstre og designs. Parketruder kan samles i note og fer, og skal limes fast til en undergulv.
Mønstre
Med parketgulve er der større mulighed for at lægge gulvet i det mønster man ønsker, og det er nærmest kun fantasien der sætter grænser. De mest populære parketgulve findes i mønstrene sildebensparket, skibsgulv og hollandsk mønster.
Sildebensparket, skibsgulv og hollandsk mønster
Sildebensparket er uden tvivl et af danskernes favoritter når det kommer til parketgulve. Med et sildebensparket lægges stavene i 90 grader mod hinanden, som har til formål at skabe det klassiske sildebensmønster.
Skibsgulv henviser til en type af parketgulv hvor der er en mørkere fuge mellem brædderne, der er medvirkende til at give skibsgulve et mere stilrent og maritimt udtryk, og som imiterer udtrykket fra skibsdæk.
Det hollandske mønsterparket er også et populært valg af parketgulv, som er kendetegnet ved at have forskellige former for ternede mønstre. De ternede mønstre giver et klassisk og stilrent udtryk.
Gulvopbygning
Parketgulve fås med både bærende, ikke-bærende og svømmende gulvopbygninger, som afhænger af parketgulvets sammensætning, opbygning mv. Det afgørende for hvilke gulvopbygninger der skal bruges ved et parketgulv er forskellige, alt afhængig af hvilken type parketgulv der er tale om.
Bærende gulvopbygning
Parketgulve med bærende gulvopbygninger er i stand til at bære både sin egen vægt samt vægten fra møbler og andet. Parketgulvet med bærende gulvopbygninger kan eksempelvis fæstnes til strøer og lægter, eller til selve gulvkonstruktionen.
Parketbrædder kan lægges som en bærende gulvopbygning, da de flere stave sikrer en større styrke og bæreevne i gulvet. Det afgørende er dog et parketbrædderne er af en vis tykkelse, da de ellers skal lægges på et understøttende gulvunderlag.
Ikke-bærende gulvopbygning
For flere typer parketgulv gælder det at der er tale om ikke-bærende gulve, hvilket henviser til at gulvene ikke både kan bære vægten fra sig selv, samt vægten fra møbler, mennesker og andet.
Derfor vil ikke-bærende gulve have behov for et understøttende undergulv, som oftest i beton, men kan også være i forskellige former for træplader, der har til formål at fordele vægten og belastningen fra gulvet på en jævn overflade.
De ikke-bærende parketgulve kan enten limes eller sømmes fast alt afhængig af typen. Et eksempel på et ikke-bærende parketgulv er det populære sildebensparket, der lægges ved at lime eller klæbe stavene fast på et undergulv.
Svømmende gulv
Parketgulve kan også lægges som et svømmende trægulv, der er kendetegnet ved at blive lagt direkte og frit ovenpå et understøttende gulv eller gulvunderlag, som oftest i beton. Fordelen ved de svømmende gulve er at de er nemmere og lægge, og det er nemmere at reparere svømmende gulve, sammenlignet med gulve der er fæstnet, sømmet eller limet fast.
Vedligeholdelse af parketgulv
Når gulvet er lagt, eller efter behov, så har et parketgulv godt af en overfladebehandling, der yder ekstra beskyttelse på gulvet, og forlænger levetiden af gulvet betragteligt. Der kan overfladebehandles med ludbehandlinger, oliebehandlinger, voksbehandlinger og lakbehandlinger.
Når det kommer til rengøring af parketgulve er det anbefalet at man vasker sine gulve regelmæssigt med almindelige rengøringsmidler, med så neutral en ph-værdi som muligt. Dertil bør gulvet få en grundigere gulvvask 3-4 gange om året, hvor gulvet vaskes med varmt vand, trærens og andre specialfremstillede rengøringsmidler til trægulve.
Med tiden vil et parketgulv, som er et trægulv, få brug for en slibning. Ved at slibe gulvet fri for ujævnheder og skader i overfladen, kan gulvet hurtigt komme til at ligne et helt nyt gulv igen. Tykkelsen på de enkelte parketgulve er afgørende for, hvor mange gange man kan slibe på gulvet. Når gulvet er blevet slebet vil der være behov for en ny overfladebehandling.
Klik her for at se mere om gulvafslibning og gulvafhøvling
Ludbehandling
Ludbehandling benyttes som en indledende overfladebehandling til de andre overfladebehandlinger, og bruges til at fremhæve lyse gulves naturlige lyse farver, og samtidig mindske gulvets naturlige gulningsproces. Ludbehandlinger bør undgås på mørkere gulve, da der er risiko for misfarvninger i gulvet.
Oliebehandling
Oliebehandlinger giver en slidstærk overflade der yder god beskyttelse mod, at pletter og snavs trænger igennem oliebehandlingen og sætter sig i gulvet. Med en oliebehandlinger får gulvet en pænere og friskere overflade, og ved lysere gulve er der mulighed for at få en tonet oliebehandling, der fremhæver lyse gulves naturlige lyse farver.
Voksbehandling
Voksbehandling er den miljøvenlige overfladebehandling, da voksbehandlingen sikrer det et bedre indeklima sammenlignet med andre overfladebehandlinger. Gulve der er voksbehandlet vil føles blødere og mere komfortable at gå på, men yder til gengæld ikke den samme beskyttelse mod at pletter og snavs sætter sig i gulvet. Voksbehandlinger giver heller ikke samme stærke slidstyrke som oliebehandlinger, og især lakbehandlinger.
Lakbehandling
Lakbehandlede trægulve har den største slidstyrke og beskyttelse mod at pletter og snavs sætter sig i gulvet, sammenlignet med de andre overfladebehandlinger. Det er dog vigtigt at være opmærksom på at ridser, pletter og snavs stadig vil kunne sætte sig i gulvet. Grundet lakbehandlingen lukkes der helt tæt i gulvets overflade, hvilket gør at ridser og mærker i lakbehandlede gulve ikke vil rejse sig igen, som normalt sker under sæbevaske. Den tætte og glatte overflade har dog også den fordel, at overfladen bliver nemmere at tørre af og rengøre.
Sådan lægges et parketgulv
Der er forskellige måder at lægge et parketgulv på, som afhænger af hvilken type parketgulv der skal lægges. Nogle parketgulve kan lægges med en bærende gulvopbygning, mens andre vil kræve et understøttende undergulv. Der er også forskel på om parketgulv sømmes, limes eller lægges som et svømmende gulv.
Parketgulve i parketbrædder der har en stor nok tykkelse, vil kunne lægges som en bærende gulvopbygning, og kan derfor fæstnes på tværgående strøer og bjælker. Parketbrædder vil også kunne lægges ved at sømme eller lime dem til et undergulv, eller som et svømmende gulv.
Andre parketgulve, som stavparket og parketruder, vil skulle limes på et understøttende gulvunderlag. Det er vigtigt at overfladen på det understøttende gulvunder er stabilt, jævnt og sikkert, for at undgå skader på gulvet når det er lagt.
Under selve gulvet er det vigtigt at placere en damspærre der forhindre at fugt trænger op fra undergulvet, og oven lægges et lydisolerende og støddæmpe lag, der gør at gulvet bliver mere lydløst og komfortabelt at gå rundt på-
Når gulvunderlaget er lagt kan selve gulvbelægningen af parketgulvet påbegyndes. Parketgulvet lægges ved at sømme eller lime gulvet fast på undergulvet, eller ved hjælp af metalbøjler på gulvets bagside. De bærende parketgulve kan fæstnes direkte på tværgående strøer og bjælker. Sørg altid for at holde nogle millimeters afstand til vægge og andet, da træet er et organisk materiale der giver og trækker sig som temperaturerne skifter.
Lægning af sildebensparket
Lægning af et sildeparket har en lidt anden proces end almindelige parketgulve, da sildebensparket består af mindre staves, der skal lægges meget præcist og med detaljen for øje.
Sildebensparket lægges på en jævn og stabil overflade, med omkring 15 mm. mellem gulv og væg. Ved lægning af den første række, trækkes en snor langs midten af rummet, hvorefter der påføres en klæber, som stavene skiftevis placeres på. Stavene placeres i en 90 graders vinkel mod hinanden.
At lægge et sildebensparket er et besværligt arbejde, så vil man gør-det-selv er det vigtigt at man er forberedt grundigt, inden man påbegynder lægningen af gulvet.
Hvad er prisen på et nyt parketgulv
Den endelig pris på et parketgulv vil afhænge af flere ting, herunder træsorten, kvaliteten, materialepris, arealet der skal belægges og opgavens omfang. Parketgulve kan fås til en m2 pris på omkring 300 kr. for de billigste, og omkring 600 kr. for de dyrere, men den endelige pris vil som sagt afhænge af flere ting.
Få hjælp til lægning af nyt plankegulv af en gulvlægger
At lægge et parketgulv er på ingen måder en nem opgave, og især det flotte sildebensparket kan være en stor udfordring at få lagt. Derfor anbefaler vi at man får hjælp til sin gulvlægning af en professionel gulvlægger.
Med en professionel gulvlægger er man nemlig garanteret et ordentligt, holdbart og tilfredsstillende resultat første gang gulvet bliver lagt, og man slipper derfor for et gulv der ikke er lagt ordentligt, som må rives op og lægges på ny.
Derudover sparer man også en masse tid og besvær, da man ikke selv skal bruge tid og arbejdskraft på gulvlægningen. Sammenlignet med andre gulvtyper, såsom massive plankegulve, er det billigere at få lagt et parketgulv.
Ønsker du hjælp til lægning af nyt parketgulv af en gulvlægger, anbefaler vi at du indhenter tre uforpligtende tilbud hos 3byggetilbud.dk. Med 3byggetilbud kan du hurtigt indsende en beskrivelse af dit opgave, hvorefter du bliver kontaktet af tre gulvlæggere som giver et uforpligtende tilbud, alt sammen helt gratis.
Få 3 uforpligtende og gratis tilbud her
Få 3 uforpligtende tilbud på parketgulv
Du kan hurtigt og nemt få tre gratis og uforpligtende tilbud på din opgave, ved at benytte opgaveformularen på 3byggetilbud.dk. Så snart 3byggetilbud.dk modtager beskrivelsen af din opgave, vil de inden for tre arbejdsdage finde tre gulvlæggere med et tilbud på din opgave.
Der er flere gode fordele ved at benytte 3byggetilbud.dk, herunder at du sparer en masse tid og besvær væk ved det opsøgende arbejde, samt en masse økonomiske fordele, som både relaterer sig til de gode priser, samt den medfølgende entreprisegaranti.
Fordele ved 3byggetilbud.dk
Som sagt sparer du en masse tid og besvær væk, som du ellers skulle have brugt hvis du selv havde stået for det opsøgende arbejde. Det hænger sammen med at 3byggetilbud.dk påtager sig alt ansvar for det opsøgende arbejde, og sørger for at finde tre gulvlæggere med tilbud, inden for tre dage efter de har modtaget din opgavebeskrivelse.
Når du modtager dine tilbud gennem 3byggetilbud.dk vil du ofte opleve at tilbuddene er meget prisvenlige. Det vil de være fordi gulvlæggerne er i stor konkurrence med hinanden om at vinde din opgave, hvilket ofte resulterer i at gulvlæggerne sænker priserne i deres tilbud.
Hvis du acceptere et af de tilbud du har fået gennem 3byggetilbud.dk, så får du en entreprisegaranti med på opgaven. Entreprisegaranti dækker ved fejl og mangler, og er dermed din økonomiske sikring for et veludført og tilfredsstillende arbejde. Der dækkes ved fejl og mangler på op til 35.000 kr. for private, og op til 100.000 kr. for foreninger og erhverv.
Så nemt er det
- Indsend en beskrivelse af din opgave på 3byggetilbud.dk
- Herefter bliver du kontaktet af 3 gulvlæggere som giver et uforpligtende tilbud
- Vælg det bedste tilbud og få samtidig en entreprisegaranti mod fejl og mangler