Plankegulv

Plankegulve er massive trægulve der lægges i hele planker eller brædder, der fæstnes med en bærende gulvopbygning på tværgående strøer og bjælker, eller direkte på gulvkonstruktionen. Da plankegulvet er lagt i hele planker, får gulvet et ensartet og naturlig udtryk, der sammen med de bredere planker fremhæver det naturlige udtryk i træet.

Plankegulvet er ofte set på som det klassiske gulv i Danmark, med mulighed for at vælge flere forskellige træsorter såsom eg, fyr og valnød mv. som giver mulighed for at få et plankegulv i forskellige farver og nuancer.

Særligt kendetegnende ved de massive plankegulve er den lange levetid, hvilket kommer af at de tykke og massive plankegulve kan afhøvles og slibes, i takt med at plankegulvet slides til. For endnu større beskyttelse kan plankegulve overfladebehandles med lud-, olie-, voks-, eller lakbehandlinger.

Prismæssigt hører plankegulve til blandt de dyrere gulve, men det afhænger af flere ting, såsom træsorten, kvaliteten på træet, tykkelsen af plankerne m.m. Almindelige plankegulve kan fås til omkring 500-1000 kr. m2.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på nyt plankegulv hos 3byggetilbud.dk

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på lægning af nyt plankegulv af professionelle gulvlæggere.

Få 3 uforpligtende og gratis tilbud her

Typer af plankegulve

Når du skal have nyt plankegulv er der flere ting du skal beslutte dig for, herunder hvilken træsort du gerne vil have dit plankegulv i, samt hvilken gulvopbygning du skal bruge, bærende, ikke-bærende, eller svømmende.

Træsort

Den træsort du vælger har afgørende betydning for udseendet og holdbarheden på dit gulv, så det er meget vigtigt man får valgt den rigtige, så man ikke står og skal lægge nyt gulv igen, fordi at gulvet ikke har det rigtige udseende, eller ikke har den holdbarhed man havde ønsket. Dette er nogle af de mest anvendte træsorter i Danmark:

Eg

Et populært valg hos danskerne er det lyse egetræsgulv, som er et hårdt og holdbart træ at lave gulve i. Egetræsgulve kan overfladebehandles for at give et lysere udtryk, og kan også fås i den mørkere variant røget egetræ.

Fyr

Plankegulve i fyrretræ er et af de mest anvendte typer af plankegulv, hvilket ikke mindst skyldes den klassiske lyse farve med mørke knaster. Fyrretræsgulve kan med fordel ludbehandles for at mindske gulningsprocessen, så gulvet bevarer sin flotte lyse farve.

Ask

Asketræ ligner meget fyrretræ i gulvenes udtryk, med den forskel at asketræ ikke har de mørke knaster som fyrretræet.

Bøg

Bøgetræet er nærmest et dansk nationaltræ, som er en utrolig stærk og holdbar træsort, som i tillæg dertil er nem at behandle og arbejde med. Bøgetræet er en lys træsort som med tiden vil få en rødlig farve, som kan være medvirkende til at give et varmere udtryk i boligindretningen.

Ahorn

Ahorntræ indeholder ikke en kerne og har derfor et ensartet udtryk. Denne træsort er især populær grundet dets styrke og holdbarhed, samt ikke mindst, at ahorn arbejder godt i samspillet med fugt bevægelserne i træet.

Valnød

Valnød er en eksklusiv træsort som er kendetegnet ved det unikke og særprægede udtryk som træet har, samt at valnød er utrolig stærk og holdbart, og som også er nemt at arbejde med.

Mahogni

Mahogni anden eksklusiv træsort, som ligesom valnød også har et unikt og særpræget visuelt udtryk, og som også er stærkt, holdbart og nemt at arbejde med. Grundet importforbud af mahogni fra flere steder i verden, sammenlagt med den høje kvalitet, så er denne træsort en af de dyrere træsorter.

Plankegulv

Gulvopbygning

Gulvopbygningen er også afgørende. Da plankegulve er massive gulve kan plankegulve lægges som en bærende gulvopbygning, og der er derfor ikke behov for et undergulv til at fordele vægten. Gulvet kan fæstnes direkte på strøer, lægter, eller direkte på gulvkonstruktionen.

Der er dog også mulighed for at lægge et plankegulv som et svømmende gulv, hvor gulvet lægges frit og direkte ovenpå et eksisterende gulvunderlag eller gulv. Plankegulve kan også lægges oven på eksisterende trægulve, så længe overfladen er jævn og stabil.

Bærende gulvopbygning

Et gulv med en bærende gulvopbygning, er et gulv som både kan bære sig egen vægt, og som også tåler belastningen fra møbler og andet. Gulve med bærende gulvopbygninger kan lægges på enten strøer, lægter eller direkte på bjælkelaget.

Se mere om bærende gulvopbygninger

Svømmende plankegulv

Et svømmende plankegulv lægges frit oven på et eksisterende gulvunderlag eller gulv, og er altså i modsætning til almindelige plankegulve, ikke fæstnet til strøer, lægter eller gulvkonstruktionen, og er heller ikke fæstnes at sat fast på andre typer underlag.

Se mere om svømmende gulve

Skibsplankegulv

Et skibsplankegulv er egentlig det samme som et almindeligt plankegulv, med den ene forskel at skibsplankegulve kommer en gummifuge imellem plankerne, oftest i sort, og som giver skibsplankegulvet et mere stilrent og maritimt udtryk. Grundet lægningen af gummifugen vil skibsplankegulve prismæssigt være en smule dyrere end de almindelige plankegulve.

Sådan lægges et plankegulv

Det første du skal sikre dig inden du påbegynder selve gulvbelægningen, er at sikre at underlaget på gulvkonstruktionen er stabilt og sikkert, uanset om der er tale om bærende, ikke-bærende eller svømmende gulvopbygninger.

Der bør anbringes en dampspærre mellem strøer og under strøer, lægter eller gulvkonstruktion, der har til formål at reducere fugtindtaget i gulvet, og som forhindrer skader på gulvet og forlænger levetiden.

Dernæst kan selve gulvlægningen påbegyndes. Start med at lægge gulvet med noten ind mod væggen, og sørg for at der er plads mellem væg og gulv til at gulvet kan få plads til at bevæge sig.

Plankegulve kan både sømmes og skrues, og kan også fastgøres oppefra med skruer og søm. Plankegulvet fæstnes til enten strøer, lægter eller direkte på bjælker, eller lægges frit på eksisterende underlag som et svømmende gulv.

Når gulvet er lagt bør det få en overfladebehandling, hvor gulvet med fordel kan ludbehandles for at fremhæve gulvets naturlige farve (bør kun bruges ved lysere gulve), oliebehandlinger for en stærk og pæn overflade på gulve, voksbehandling for et blødt og komfortabelt gulv, og lakbehandlinger for at give den stærkeste beskyttelse.

Vedligeholdelse af plankegulv

Plankegulv

Når det kommer til rengøring af plankegulve vil almindelig gulvvask være tilstrækkeligt til den regelmæssige rengøring, mens der bør foretages en grundigere gulvvask 3-4 gange om året. Ved grundigere gulvvask anbefales det at bruge varmt vand, trærens og andre specialfremstillede rengøringsmidler til trægulve. Der er dog forskel på hvilke overfladebehandlinger der tåler hvad.

Holder man en god vedligeholdelse af et plankegulv, er man sikret et flot og stærkt gulv der holder i mange år. De massive plankegulve er nemlig i sig selv stærke og holdbare, men udmærker sig især ved at de kan slibes og afhøvles et utal af gange, i takt med at overfladen slides til. Plankegulve bør overfladebehandles for en endnu større beskyttelse og holdbarhed.

Klik her for at se mere om gulvafslibning og gulvafhøvling

Ludbehandling

En ludbehandling af plankegulvet påføres som en indledende overfladebehandling, inden den endelige overfladebehandling påføres. Ludbehandling påføres for at fremhæve gulvet naturligt udtryk, og for at modvirke træets naturlige gulningsproces. Behandlingen bør undgås ved mørkere gulve, da der er risiko for misfarvninger i gulvet.

Oliebehandling

Oliebehandling er en stærk overfladebehandling der påføres med en hærdende olie. Ved lysere gulve er der mulighed for oliebehandlinger i en lysere farve, der fremhæver de lysere plankegulves naturlige udtryk. Oliebehandlinger giver en pænere og friskere overflade en lakbehandlinger, men er ikke lige så slidstærke. Giver god beskyttelse mod at pletter og snavs trænger ned i gulvet.

Voksbehandling

Voksbehandlinger benyttes til de plankegulve hvor der ønskes en blødere og mere komfortabel overflade. Desuden er voksbehandlingen en mere miljøvenlig overfladebehandling, der sikrer et bedre indeklima. Slidstyrken ved voksbehandlinger er dog ikke lige så god som ved olie- og lakbehandlinger, og pletter og snavs har større mulighed for at trænge ned i gulvet.

Lakbehandling

Med en lakbehandling får du den stærkeste overfladebehandling, der lukker helt tæt og sørger for at pletter og snavs for svært ved at sætte sig. Selvom risikoen er mindre ved lakbehandlinger, så kan der stadig opstå ridser og revner, ligesom at pletter og snavs godt kan trænge ned i gulvet.

Da gulvet er lukket helt tæt vil sæbevask af gulvet ikke få revner og mærker til at rejse sig, som det normalt sker ved trægulve og andre overfladebehandlinger. De blankere og tættere lukkede overflader gør dog samtidig også den regelmæssige rengøring nemmere, da overfladen nemt kan tørres af.

Hvad er prisen på et nyt plankegulv

Prisen på et plankegulv vil først og fremmest afhænge af træsorten, men også at gulvets kvalitet. De billigere plankegulve kan fås til omkring 500 kr. pr. m2. For de lidt mere kvalitetsbeviste vil plankegulve koste mellem 500-1000 kr. pr. m2. De dyreste trægulve koster fra 1000 kr. pr. m2. og opefter.

Få hjælp til lægning af nyt plankegulv af en gulvlægger

At lægge et plankegulv er på ingen måder en nem opgave, da det er en opgave der kræver stor erfaring og viden, og som potentielt kan blive rigtigt dyrt at lægge selv, hvis gulvlægningen ikke er lagt på korrekt vis.

Derfor anbefaler vi at man får hjælp til lægning af sit nye plankegulv af en gulvlægger, da man er sikret et tilfredsstellende resultat der holder i mange år, og man derudover sparer alt tiden og besværet væk ved at lægge at det selv.

Ønsker du et gratis og uforpligtende tilbud på din gulvbelægning, så anbefaler vi at du indhenter tre tilbud på din gulvlægning hos 3byggetilbud.dk. Alt du skal gøre er at indsende en beskrivelse af din opgave, hvorefter du vil blive sat i kontakt med tre gulvlæggere, der alle er parate til at give et gratis og uforpligtende tilbud.

Få 3 uforpligtende og gratis tilbud her

Få 3 uforpligtende tilbud på plankegulv

Ved at indsende en beskrivelse af din opgave til 3byggetilbud.dk, kan du nemt og hurtigt få tre tilbud på din opgave. Så snart du indsender din opgave vil 3byggetilbud.dk nemlig påtage sig ansvaret med at finde tre gulvlæggere med et tilbud, alt sammen inden for tre arbejdsdage.

Du opnår en masse gode fordele ved at benytte dig af 3byggetilbud.dk, hvor du både er sparet en masse tid ved det opsøgende arbejde, og derudover er sikret flere økonomiske fordele.

Derfor skal du bruge 3byggetilbud.dk

Den første store fordel du opnår ved at benytte dig af 3byggetilbud.dk, er den tid og besvær du sparer, hvis du selv skulle have stået for det opsøgende arbejde. 3byggetilbud.dk tager sig nemligt af alt, og alt du skal gøre er at indsende en beskrivelse af din opgave, og derefter vente maksimalt tre arbejdsdage på at få dine tre tilbud.

I tillæg til at være helt gratis og uforpligtende at benytte 3byggetilbud.dk, så opnår du også andre gode økonomiske fordele. For det første vil du få meget prisvenlige tilbud gennem 3byggetilbud.dk, hvilket hænger sammen med at gulvlæggerne kæmper indbyrdes om at vinde din opgave. Det vil ofte resultere i at de sænker priserne i deres tilbud.

Når du accepterer et tilbud gennem 3byggetilbud.dk får du dertil en entreprisegaranti, der dækker ved fejl og mangler. Entreprisegarantien er altså din økonomiske sikring mod fejl og mangler på opgaven, og dækker op til 35.000 kr. for private, og helt op til 100.000 kr. for foreninger og erhverv.

Så nemt er det

  1. Indsend en beskrivelse af din opgave på 3byggetilbud.dk
  2. Herefter bliver du kontaktet af 3 gulvlæggere som giver et uforpligtende tilbud
  3. Vælg det bedste tilbud og få samtidig en entreprisegaranti mod fejl og mangler

Få 3 uforpligtende og gratis tilbud her