Skal du have kroner på tænderne – læs med her!

Hvis du skal have kroner på dine tænder, kan du med fordel læse med her.

Hvad er en krone på tanden?

Først og fremmest er det godt at slå fast, hvad en tandkrone i virkeligheden er – og hvorfor den er god at få lavet. Hvis dine tænder eksempelvis har taget skade af alt lige fra caries – altså, traditionelle huller – til store fyldninger, traumer eller rodbehandling, vil en tandkrone bidrage med en varig og ikke mindst stabil løsning, der vil bidrage til, at din tand kan bevares.

En tandkrone kan i teorien sammenlignes med et beskyttende element, der passer på den udsatte tand og dermed bidrager til forebyggelse af mulige nye skader.

Fordelen ved en tandkrone er desuden også, at kronens beskyttende effekt, bidrager aktivt til, at den udsatte tand genvinder sin oprindelige styrke.

Passer tandkronen ind i min mund?

Din tandlæge er så dygtig, at tandlægen kan tilpasse kronen. Det betyder også, at den vil passe til de øvrige tænder og ikke være til gene for dens nabotænder. Derfor vil du også bevare dit bid, da du med denne løsning får en intakt og funktionsdygtig tand.

Kan man få en krone på tanden til en fordelagtig pris?

Kroner forekommer i forskellige materialer. Der var engang, hvor alle – i hvert fald langt de fleste – kroner var udført i guld. Det bruger man dog kun, hvis det er bagerst i munden, således guldtanden ikke er synlig. Det er de færreste, der foretrækker dette. Afhængigt af materialet på din krone, vil prisen også variere. Dog er det muligt at få udført en krone til en fordelagtig pris. Det betyder heldigvis også, at du har råd til andet. Det kan eksempelvis være, at du er i gang med et større renoveringsprojekt, hvor du ønsker at få udført en gulvafslibning.

Hvad er gulvafslibning?

En afhøvling af dine gulve er en behandling af dine gulve, hvor man arbejdere dybt nede i træet. Formålet med denne gerning er, at man vil finpudse og klargøre slidte og særledes brugte gulve. Når afslibningen har fundet sted, vil overfladen på gulvet atter fremstå flot – og med en helt ny overflade. Man bruger dog også en gulvafhøvling, hvis man ønsker at fjerne overskydende lim i gulvbræddernes samlinger, hvor limen ofte har sat sig fast.

Dermed kan man også se flere ligheder mellem en krone på tanden og en gulvafslibning; man får en ny og skinnende overflade!

Hvordan foregår en afslibning af gulvet?

Til selve udførelsen af afslibningen, bruges en maskine med valse. Denne maskine har små, roterende klinger monteret, som når de kommer i kontakt med gulvets overflade, sliber gulvet. Gulvene får som regel afhøvlet eller slebet 2-4 millimeter – men det vurderes altid individuelt og efter behov.

Er en gulvafslibning dyrere end en tandkrone?

Ja, som udgangspunkt er en gulvafhøvling dyrere end en krone på tanden. Du kan dog med fordel altid undersøge de forskellige priser på både kroner og afslibning.