Støbning af gulv
Gulvstøbning af betongulve kan man godt klare selv, men man bør overlade støbningen til en professionel, da der er mange ting at have styr på i forbindelse med gulvstøbning, herunder udgravning af jordlag, lægning af gulvisolering og dampspærre, og påførsel af beton på gulvet, som skal påføres i et jævnt og lige lag.
Den store fordel ved at have et betongulv, er muligheden for at lægge alle andre gulvtyper ovenpå, da betongulve er utroligt stærke som understøttende gulvopbygninger.
Vil du gerne du gerne vide mere om hvordan man støber et gulv i beton, så læs med her hvor vi ser nærmere på hvordan man støber et gulv i beton fra start til slut.
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på gulvstøbning hos 3byggetilbud.dk
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på støbning af nyt betongulv af professionelle gulvlæggere.
Få 3 uforpligtende og gratis tilbud her
Sådan støber du et betongulv
Inden selve arbejdet med opbygning og støbning af beton gulvet kan gå i gang, skal der først gøres klar til arbejdet, der starter ved at grave i det underliggende jordlag. Der skal graves ca. 60 cm. ned ved indendørs gulve, og omkring 25 cm. ned ved udendørs gulve. Det er vigtigt at der graves ned til jorden har en fast bund.
Det skal også afgøres hvorvidt du vil lave din egen betonblanding du selv støber ved hjælp af støbemix, vand og beton, eller om du vil benytte dig af færdigbeton til levering.
Sådan laver du din egen betonblanding
Under blandingen af din egen betonblanding skal du starte med at blande de tørre elementer først, hvorefter der tilsættes vand til blandingen.
Da betonblandinger er tunge at blande med håndkraft er det anbefalet at bruge en maskine til formålet, enten en tvangsblander eller en fritfaldsblander. Under blandingen er det vigtigt at overholde den anførte blandingstid.
Start med det kapilarbrydende lag
Når der er gravet ud i den nødvendige dybde, så kan arbejdet med selve betongulvet starte. Som det første skal der laves et kapilarbrydende lag, som laves af sten, perler, letklinker, lecanødder eller lignende på en størrelse af 4 mm. Det kapilarbrydende lag skal have en dybde på ca. 15 cm. og kan komprimeres med en pladevibrator.
Isolerende lag og dampspærre
Skal betongulvet støbes i et opvarmet rum skal der lægges et isolerende lag. Skal gulvet ikke støbes i et opvarmet rum, som ved udendørs gulve og i uopvarmede garager, så er det ikke nødvendigt med et isolerende lag.
Der anvendes ofte flamengoplader i polystyrol. Ovenpå flamengopladerne lægges en dampspærre i folie, som skal lægges tæt op af gulvets kanter. Dampspærren lægges for at forhindre fugt og radon i at trænge op og skade gulvet.
Støbning af selve gulvet
Efter at have forberedt det kapilarbrydende lag, og fået lagt isolering og dampspærre ud, er det tid til at få støbt selve gulvet, der starter med at man afsætte niveauet på gulvet med betonledere. Betonlederne benyttes til at trække gulvet plant og jævnt, ved at trække trælister eller rør over gulvet og betonlederne.
Når betonlederne er placeret og lagt fyldes der med beton mellem betonlederne, hvorefter gulvet trækkes plant og jævnt. Fyld med ca. 1 meters beton af gangen, der afrettes, hvorefter eventuelle huller udfyldes, inden gulvet trækkes plant og jævnt igen. Processen gentages på resten arealet, til hele gulvet er fyldt ud med beton og er blevet trukket plant og jævnt.
Når hele arealet er fyldt ud med beton og er blevet trukket plant og jævnt, er det vigtigt at lægge en plastfolie ud på gulvet, der har til formål at forhindre gulvet i at udtørre. Sørg også for at tilføre gulvet lidt vand for at holde gulvet fugtigt.
Afsluttende slidlag
Når det første lag betongulv har fået lov at stå et par dage, er det blevet tid til at påføre et afsluttende slidlag. Processen er den samme som ved den foregående støbning, men der påføres med et mindre lag, så det er vigtigt at gulvet straks trækkes plant og jævnt.
Som på det foregående betonlag er det også vigtigt at placere en beskyttende plastfolie på det øverste slidlag, så gulvet ikke tørre for hurtigt. Også her skal man sørge for at tilføre vand til gulvet, så gulvet opnår de bedste betingelser for hærdning.
Støbning af betongulv i vådrum
Når det kommer til støbning af betongulv i vådrum, som oftest et badeværelse, er det vigtigt at være opmærksom på at der gælder nogle specielle regler og retningslinjer der skal følges.
For det første skal gulvet være vandtæt, hvilket betyder at betonen som gulve i vådrum støbes i, skal have en styrke på 20 MPa, der skal støbes i en tykkelse på minimum 60 cm. Alternativ kan der lægges et vandfast gulv ovenpå betongulvet, eksempelvis et vinylgulv.
Dernæst er det et krav at gulvet lægges med en hældning ned mod afløbet, så vand på gulvet kan løbe væk og ud af gulvet. Hældningen skal være på minimum 1-2 procent.
For at undgå vandskader ved brud på rør og lignende der oversvømmer gulvet, skal den vandtætte gulvbelægning føres minimum 10 cm. op af væggen. Dette kaldes for bassinvirkning.
Støbning af gulv til ikke-bærende gulvopbygninger
Mange gulvtyper er såkaldte ikke-bærende gulve, der er kendetegnet ved at de ikke både kan bære vægten fra dem selv, samt vægten fra møbler, mennesker og andet. Ved disse gulvtyper vil der derfor være behov for at have et understøttende gulvunderlag, der som oftest vil være et gulvunderlag i støbt beton.
Alle gulvtyper kan lægges ovenpå et gulvunderlag i beton, herunder trægulve, vinylgulve, linoleumsgulve og epoxygulve, da gulvunderlag støbt i beton er et meget stærkt og robust gulvunderlag.
Se mere om ikke-bærende gulvopbygninger her
Hvad koster det at få støbt betongulv
Den endelige pris på et støbt betongulv kan være svær at estimere på forhånd, da der er mange ting der kan få prisen til at svinge, herunder arealet der lægges gulv på, prisen på beton og materialer, opgavens omfang og den enkelte gulvlægger.
En almindelig gulvstøbning i beton vil koste i omegnen af 300 kr. pr. m2 inklusiv materialer og gulvbelægning. Som sagt afhænger m2 prisen af prisen på indkøb af beton og materialer, samt af den enkelte gulvlægger.
Få en gulvlægger til at støbe betongulv
At støbe betongulv er en kompliceret opgave, som kræver at man har noget erfaring og viden omkring gulvstøbning. Derfor er de flest bedst tjent med at overlade støbningen til en professionel gulvlægger.
Der er flere fordele forbundet med at benytte en gulvlægger til sin gulvstøbning, som for det første er, at man er sikret en tilfredsstillende og holdbar løsning i første forsøg. På den måde er man garanteret et betongulv der holder, og som ikke giver skader på gulvet på sigt.
En anden fordel er den tid man sparer ved gulvstøbningen, da gulvstøbning hverken er en nem eller hurtigt opgave. Støbning af betongulve tager tid, især hvis man er uerfaren, og det er mange gange tid der er bedre brugt andre steder.
At benytte sig af en gulvlægger er derfor ofte den bedste løsning, så skal man have støbt et nyt betongulv bør man undersøge markedet for at finde den bedste gulvlægger og de bedste tilbud på gulvstøbning.
Den nemmeste måde at gøre det på er ved at indsende en beskrivelse af din opgave til 3byggetilbud.dk, som herefter sætter dig i kontakt med tre gulvlæggere ganske gratis, som alle er parate til at afgive et tilbud på din opgave.
Få 3 uforpligtende og gratis tilbud her
Få 3 uforpligtende tilbud på gulvstøbning
Hos 3byggetilbud.dk får du tre gratis og uforpligtende tilbud på støbning af nyt betongulv. Alt du skal gøre er at indsende en beskrivelse af din opgave, hvorefter 3byggetilbud.dk vil formidle kontakten til tre gulvlæggere, der alle tre vil give et uforpligtende tilbud på din opgave.
Hvorfor vælge 3byggetilbud.dk
Der er flere gode fordele ved at vælge 3byggetilbud.dk.
For det første sparer du en masse tid ved det opsøgende arbejde, da kontakten mellem dig og gulvlæggerne bliver formidlet af 3byggetilbud.dk. Alt du skal gøre er således bare at indsende en beskrivelse af din opgave, besvare henvendelserne fra gulvlæggerne, acceptere det bedste tilbud, og så er dit nye gulv klart på ingen tid.
For det andet er 3byggetilbud.dk gratis at benytte! Ja, altså ikke at få lagt gulvet, men det er derimod ganske gratis at benytte sig af 3byggetilbud.dk, da det ikke koster noget at indsende din opgave og få indhentet tre tilbud, og ender du med at takke nej til alle tre tilbud, så koster det dig stadig ingenting. Du får altså tre gratis og uforpligtende tilbud.
Som en tredje fordel får du en garanti på din bestilling via 3byggetilbud.dk – en entreprisegaranti – som du kan læse meget mere om på deres hjemmeside. Med deres entreprisegaranti er du sikret mod fejl og mangler på op til 35.000 kr. som privatperson, og op til 100.000 kr. som foreninger og erhverv.
Så nemt er det
- Indsend en beskrivelse af din opgave på 3byggetilbud.dk
- Herefter bliver du kontaktet af 3 gulvlæggere som giver et uforpligtende tilbud
- Vælg det bedste tilbud og få samtidig en entreprisegaranti mod fejl og mangler